همین مسئله باعث شده فعالان آزادی اطلاعات و روزنامهنگاران با هشدار درباره اقدامهای دولت اوباما، آن را ضربهای جدی و بیسابقه به اصل آزادی بیان بخوانند که میخواهد با مجازاتی سنگین راه را برای هر نوع افشاگری ببندد. درحالیکه افشاگری در تاریخ آمریکا مثلاً در ماجرای واترگیت باعث اطلاع مقامهای کنگره شده و با مجبور شدن ریچارد نیکسون به کنارهگیری، تنها استعفای تاریخ این کشور را رقم زده حالا دولت آمریکا با اعلام رسمی اتهام «کمک به دشمن» علیه بردلی منینگ نشان داده که برای افشاگرها شمشیر را از رو بسته است.
افشاگریهای سایت ویکیلیکس از لحاظ میزان اطلاعات منتشر شده بزرگترین درز اطلاعات محرمانه در تاریخ آمریکا بهحساب میآید. دادستان نظامی آمریکا حالا اما اعلام کرده بردلی منینگ با انتشار این اسناد، آگاهانه اطلاعات محرمانه را در اختیار دشمن ازجمله القاعده قرار داده است؛ اتهامی که میتواند برای این سرباز ۲۵ ساله مجازات مرگ یا حبس ابد را بهدنبال داشته باشد.
بردلی منینگ که در پادگان فورت مید، ایالت مریلند(مقر سازمان امنیت ملی، بزرگترین سازمان جاسوسی آمریکا) محاکمه میشود در پروندهاش ۲۱ اتهام مختلف دارد اما کمک به دشمن سنگینترین مورد آن بهحساب میآید که بسیاری از روزنامهنگاران و حامیان جریان آزاد اطلاعات آن را یک تهدید علنی علیه خودشان میدانند. در میان پروندههای ریز و درشت افشاگری در آمریکا توسط افراد مختلف ازجمله روزنامهنگارانی مانند باب وودوارد و کارل برنشتاین این اتهام سنگین سابقه نداشته است.
هر چند دادستان نظامی آمریکا گفته که قصد پیگیری مجازات مرگ را برای بردلی منینگ ندارد اما درصورت حکم دادگاه این سرباز میتواند با این اتهام تا آخر عمرش را پشت میلههای زندان بگذراند. مقامهای نظامی آمریکا اعلام کردهاند که منینگ با انتشار این اسناد در اینترنت بهصورت آگاهانه اطلاعات محرمانه را در اختیار دشمن قرار داده است چون گروههایی ماننده القاعده و طالبان هم به اینترنت دسترسی دارند.
اکنون فعالان آزادی اطلاعات اعلام کردهاند که دولت آمریکا با این توجیه و با اعلام دسترسی القاعده به اینترنت میتواند هر کسی را که دست به افشای حقیقت و افشاگری علیه دولت میزند برای همیشه به زندان بفرستد یا حتی دست به کشتن او بزند. حامیان منینگ اعلام کردهاند که در عصر اطلاعات کنونی امکان ندارد که کسی بدون اینکه همه جهان از آن مطلع شوند بتواند دست به افشاگری بزند و با مسیر درپیشگرفتهشده از سوی دولت آمریکا انتشار هر سندی در اینترنت میتواند برای افراد اتهام کمک به دشمن را بهدنبال داشته باشد.
دانیل السبرگ، یکی از مهمترین افشاگرهای آمریکا در پرونده موسوم به «اوراق پنتاگون» در واکنش به این ماجرا با انتقاد شدید از دولت آمریکا گفته است که این اقدام بهصورت کامل اصل آزادی بیان و مطبوعات را زیر سؤال میبرد. السبرگ که خودش ۴۲سال قبل با افشای اسنادی محرمانه در مورد جنگ ویتنام، دولت آمریکا را با بحرانی جدی روبهرو کرد میگوید:شما نمیتوانید بدون اینکه همه دنیا بفهمند به مردم درباره اشتباههای دولتشان اطلاعرسانی کنید. اساتید روزنامهنگاری دانشگاههای آمریکا هم با انتقاد جدی از این مسئله اعلام کردهاند که براساس قانون اساسی مردم حق دارند که عقاید خودشان را آزادانه بیان کنند.
در آمریکا افشاگری واترگیت باعث استعفای ریچارد نیکسون شد و افشای رابطه پنهانی بیلکلینتون او را تا مرز برکناری از قدرت برد. دولت اوباما حالا اما با شمشیر «حبس ابد یا مرگ» نشان داده میخواهد جلوی هر افشاگری را بگیرد. ادوارد اسنودن، افشاگری که هنوز در حال فرار از بازداشت است احتمالاً به همینخاطر به مقامهای روسیه گفته است که درصورت بازگشت به آمریکا جانش در خطر خواهد بود و دیگر نمیخواهد پایش را در خاک کشورش بگذارد.